Gołąbki bez zawijania
Wiele osób lubi gołąbki. Jednak, czasem ich robienie przysparza wiele kłopotu. Po pierwsze przyrządzanie gołąbków jest nieco czasochłonne, po drugie, nie każdy lubi zawijać gołąbki w liście kapusty. Zatem poniżej przedstawiamy przepis na pyszne gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Są to gołąbki na bazie mięsa mielonego – szybkie gołąbki, które nie przysporzą ci żadnych problemów! Oszukane gołąbki to ich inna nazwa. Oczywiście, tradycyjne gołąbki są wyśmienite, ale te także mogą przypaść do gustu!
![](https://kulinarnypodryw.pl/wp-content/uploads/2023/04/meatballs-7517633_960_720.jpeg)
Jak zrobić szybkie gołąbki? Przepis na oszukane gołąbki w sosie pomidorowym
Gołąbki wcale nie muszą być zawijane w kapustę, tak jak tradycyjne gołąbki! Można przyrządzić je inaczej niż gołąbki tradycyjne, zachowując wspaniały smak, zwłaszcza wyjątkowego sosu pomidorowego, który jest nieodłącznym elementem wszystkich gołąbków. Gołąbki bez zawijania podajemy solo z sosem, albo z ziemniakami i surówką lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Składniki na szybkie gołąbki
Sos pomidorowy – składniki
- 2 litry bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na gołąbki
- 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 600 g kapusty
- 2 małe cebule lub 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 100 g ryżu
- Garść posiekanego koperku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- Olej do smażenia kotletów (smażeninie w głębokim oleju)
Jak zrobić gołąbki? Przygotowanie
- Przygotowania zaczynamy od kapusty. Kapustę bardzo dokładnie myjemy, odseparowujemy wszystkie jej twarde części i szatkujemy tak drobno, jak to tylko możliwe. poszatkowaną kapustę przekładamy do miski, dodajemy odrobinę soli, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
- Zajmujemy się mięsem – 1 kg mięsa wieprzowego (może być też inne) mielimy. Jeżeli mamy mięso już zmielone, przekładamy do miski.
- Kapustę bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i wkładamy ją do mięsa. odstawiamy na chwilę.
- Gotujemy ryż, a między czasie drobno siekamy cebulę i rumienimy ją na patelni.
- Do miski z mięsem i kapustą dodaj jajko, ugotowany ryż, cebulkę z patelni, przyprawy i posiekany koperek.
- Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej rękoma. Formujemy kule – kotleciki.
- Przygotowujemy głęboka patelnię, wlewamy olej i na gorący olej wkładamy gołąbki bez zawijania. Podsmażamy je z obydwu stron.
- Rozpoczynamy przygotowania sosu. Do dużego garnka wlewamy bulion, załączamy ogień. do bulionu dodajemy składniki: koncentrat pomidorowy, przecier. Jeżeli okaże się, że sos będzie zbyt rzadki to na koniec będzie można zagęścić go odrobiną mąki.
- Do sosu dodajemy gołąbki i na małym ogniu wszystko gotujemy przez ok. 15 minut.
Jeżeli chcesz, możesz nieco zabielić sos śmietanką. Wszystkim życzymy smacznego!