Gołąbki bez zawijania

Wiele osób lubi gołąbki. Jednak, czasem ich robienie przysparza wiele kłopotu. Po pierwsze przyrządzanie gołąbków jest nieco czasochłonne, po drugie, nie każdy lubi zawijać gołąbki w liście kapusty. Zatem poniżej przedstawiamy przepis na pyszne gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Są to gołąbki na bazie mięsa mielonego – szybkie gołąbki, które nie przysporzą ci żadnych problemów! Oszukane gołąbki to ich inna nazwa. Oczywiście, tradycyjne gołąbki są wyśmienite, ale te także mogą przypaść do gustu!

Jak zrobić szybkie gołąbki? Przepis na oszukane gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki wcale nie muszą być zawijane w kapustę, tak jak tradycyjne gołąbki! Można przyrządzić je inaczej niż gołąbki tradycyjne, zachowując wspaniały smak, zwłaszcza wyjątkowego sosu pomidorowego, który jest nieodłącznym elementem wszystkich gołąbków. Gołąbki bez zawijania podajemy solo z sosem, albo z ziemniakami i surówką lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Składniki na szybkie gołąbki

Sos pomidorowy – składniki

  • 2 litry bulionu 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 150 ml przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka mąki pszennej 

Składniki na gołąbki

  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 
  • 600 g kapusty 
  • 2 małe cebule lub 1 duża cebula 
  • 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 
  • 1 jajko 
  • 100 g ryżu 
  • Garść posiekanego koperku 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu 
  • Olej do smażenia kotletów (smażeninie w głębokim oleju)

Jak zrobić gołąbki? Przygotowanie

  1. Przygotowania zaczynamy od kapusty. Kapustę bardzo dokładnie myjemy, odseparowujemy wszystkie jej twarde części i szatkujemy tak drobno, jak to tylko możliwe. poszatkowaną kapustę przekładamy do miski, dodajemy odrobinę soli, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
  2. Zajmujemy się mięsem – 1 kg mięsa wieprzowego (może być też inne) mielimy. Jeżeli mamy mięso już zmielone, przekładamy do miski.
  3. Kapustę bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i wkładamy ją do mięsa. odstawiamy na chwilę.
  4. Gotujemy ryż, a między czasie drobno siekamy cebulę i rumienimy ją na patelni.
  5. Do miski z mięsem i kapustą dodaj jajko, ugotowany ryż, cebulkę z patelni, przyprawy i posiekany koperek.
  6. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej rękoma. Formujemy kule – kotleciki.
  7. Przygotowujemy głęboka patelnię, wlewamy olej i na gorący olej wkładamy gołąbki bez zawijania. Podsmażamy je z obydwu stron.
  8. Rozpoczynamy przygotowania sosu. Do dużego garnka wlewamy bulion, załączamy ogień. do bulionu dodajemy składniki: koncentrat pomidorowy, przecier. Jeżeli okaże się, że sos będzie zbyt rzadki to na koniec będzie można zagęścić go odrobiną mąki.
  9. Do sosu dodajemy gołąbki i na małym ogniu wszystko gotujemy przez ok. 15 minut.

Jeżeli chcesz, możesz nieco zabielić sos śmietanką. Wszystkim życzymy smacznego!