Żeberka pieczone

Żeberka pieczone to przysmak zwłaszcza tych osób, które cenią sobie smak mięsa. Soczyste żeberka pieczone to danie pyszne, sycące, które można podawać na wiele sposobów. co więcej, pieczone żeberka, mogą charakteryzować się najróżniejszym smakiem – od słodkiego po bardzo ostry. Wszystko zależy od tego, jakich użyjemy przypraw i dodatków. Najczęściej przygotowuje się pieczone żeberka wieprzowe. Jak przyrządzić pyszne żeberka pieczone? Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem!

Soczyste żeberka pieczone przepis

Jest to przepis na żeberka wieprzowe, do przygotowania w piekarniku. Jest to przepis prosty, a żeberka idealnie nadają się na obiad. Przygotowane pieczone żeberka wieprzowe doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami. Jak przygotować żeberka pieczone? Zapoznaj się z naszym przepisem!

Składniki na pieczone żeberka wieprzowe

  • 1 kg żeberek wieprzowych 
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 5 łyżek miodu 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 1 papryka 
  • 1/2 szklanki piwa (ewentualnie bulionu)
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy 
  • 1  łyżeczka słodkiej papryki 

Przygotowanie soczystych żeberek


  1. Przygotowujemy marynatę. Do naczynia wkładamy musztardę, 4 łyżki miodu,  3 łyżki oleju, wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. 
  2. Żeberka tniemy na kawałki, tak aby każdy zawierał kosteczkę. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego i bardzo dokładnie nacieramy całą marynatą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Jeżeli bardzo Ci się spieszy, pozostaw je tam na min. 30 min, jeżeli jest to możliwe, na kilka, a nawet na kilkanaście godzin, np. Na całą noc. 
  3. Po wyjęciu żeberek wkładamy do naczynia żaroodpornego wszystkie warzywa, a więc cebulę pokrojoną na kawałki, paprykę pokrojona w plastry, a także ząbki czosnku. Całość prószymy pieprzem i zalewamy piwem. 
  4. Wkładamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 190 stopni góra/dół. Następnie żeberka przekręcamy, smarujemy miodem i olejem i włóż ponownie do piekarnika, sprawdzając ich stan i chrupkość. 
  5. Kiedy żeberka będą już rumiane, wyjmujemy je z piekarnika.

Aromatyczne żeberka pieczone w sosie z pewnością posmakują całej rodzinie! Przepis można modyfikować, dodając np. sos sojowy lub inne ulubione składniki. Pieczone żeberka świetnie sprawdzają się zarówno solo z pieczywem, jak i z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Wszystkim życzymy smacznego!