Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety to danie, które można przyrządzić bardzo szybko. Robi się je z mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego. Pulpety z kremowym sosem pomidorowym to doskonałe danie dla całej rodziny! Przygotowanie sosu pomidorowego, jak i przygotowanie samych pulpetów nie jest trudne.
Pulpety w sosie pomidorowym – przepis
Pulpety wieprzowe są pożywne, syte i smaczne. W dodatku ich przygotowanie jest dość proste i szybkie, dzieki czemu można przyrządzać je nawet wtedy, gdy brak na czasu, ale jednak chcielibyśmy, aby rodzina zjadła dobry obiad. Pulpety z mielonego mięsa można podawać je z ziemniakami, z ryżem, a można je nawet jeść same z dodatkiem pieczywa.
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym – składniki
- 500 g łopatki wieprzowej lub innego mięsa mielonego
- 1 duża cebula lub 2 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 ziemniak
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub innych ulubionych
- 2 łyżki oliwy
Składniki na sos pomidorowy
- 250 ml bulionu
- Passata pomidorowa z butelki
- 1 łyżeczka cukru
- ew. pół łyżeczki suszonego oregano
Przygotowanie pulpetów
- Drobno zmielone mięso wieprzowe wkładamy do miski
- Bardzo drobniutko posiekaj cebulę oraz czosnek i dodaj do mięsa. Można wcześniej cebulę podsmażyć.
- Ugotowanego ciemniaka zgnieć dokładnie i również dodaj do mięsa
- Dodajemy również jajko, sól, pieprz, a także zioła. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Z mieszanki formujemy niewielkie kule i je obtaczamy w mące. Odstawiamy.
- Bulion wlewamy do miski, dodajemy pomidory, np. passatę pomidorową, cukier i oregano. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na patelnie wlewamy oliwę lub olej i układamy pulpety, nieco je podsmażamy z każdej strony. Następnie wlewamy do nich sos pomidorowy.
- Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, nie przykrywając.
Jak podawać pulpety?
Pulpety można podawać na wiele sposobów. Pulpety w sosie pomidorowym fantastycznie smakują z ziemniakami lub ryżem, dobrze prezentują się w towarzystwie kaszy gryczanej. Można podawać je też z pęczakiem. Być może Twoje dziecko będzie lubiło pulpety w bułce. Można do pulpetów podać najróżniejsze surówki. Pulpety najlepiej smakują, kiedy są ciepłe. Jeżeli przyrządzasz pulpety na imprezę, ustaw je na półmisku i wbij do każdego pulpeta małą wykałaczkę. Sos możesz postawić obok w sosjerce. Życzymy smacznego!