Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety to danie, które można przyrządzić bardzo szybko. Robi się je z mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego. Pulpety z kremowym sosem pomidorowym to doskonałe danie dla całej rodziny! Przygotowanie sosu pomidorowego, jak i przygotowanie samych pulpetów nie jest trudne.

Pulpety w sosie pomidorowym – przepis

Pulpety wieprzowe są pożywne, syte i smaczne. W dodatku ich przygotowanie jest dość proste i szybkie, dzieki czemu można przyrządzać je nawet wtedy, gdy brak na czasu, ale jednak chcielibyśmy, aby rodzina zjadła dobry obiad. Pulpety z mielonego mięsa można podawać je z ziemniakami, z ryżem, a można je nawet jeść same z dodatkiem pieczywa.

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym – składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej lub innego mięsa mielonego
  • 1 duża cebula lub 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub innych ulubionych
  • 2 łyżki oliwy

Składniki na sos pomidorowy

  • 250 ml bulionu
  • Passata pomidorowa z butelki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ew. pół łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie pulpetów

  1. Drobno zmielone mięso wieprzowe wkładamy do miski
  2. Bardzo drobniutko posiekaj cebulę oraz czosnek i dodaj do mięsa. Można wcześniej cebulę podsmażyć.
  3. Ugotowanego ciemniaka zgnieć dokładnie i również dodaj do mięsa
  4. Dodajemy również jajko, sól, pieprz, a także zioła. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Z mieszanki formujemy niewielkie kule i je obtaczamy w mące. Odstawiamy.
  6. Bulion wlewamy do miski, dodajemy pomidory, np. passatę pomidorową, cukier i oregano. Wszystko dokładnie mieszamy.
  7. Na patelnie wlewamy oliwę lub olej i układamy pulpety, nieco je podsmażamy z każdej strony. Następnie wlewamy do nich sos pomidorowy.
  8. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, nie przykrywając.

Jak podawać pulpety?

Pulpety można podawać na wiele sposobów. Pulpety w sosie pomidorowym fantastycznie smakują z ziemniakami lub ryżem, dobrze prezentują się w towarzystwie kaszy gryczanej. Można podawać je też z pęczakiem. Być może Twoje dziecko będzie lubiło pulpety w bułce. Można do pulpetów podać najróżniejsze surówki. Pulpety najlepiej smakują, kiedy są ciepłe. Jeżeli przyrządzasz pulpety na imprezę, ustaw je na półmisku i wbij do każdego pulpeta małą wykałaczkę. Sos możesz postawić obok w sosjerce. Życzymy smacznego!