Carbonara

Carbonara to odmiana spaghetti. Jednym z najważniejszych składników tego dania, oczywiście poza makaronem, jest dobrej jakości boczek, śmietana, ser i kilka innych składników. Carbonara jest jednym z najchętniej wybieranych rodzajów spaghetti, także do robienia w domu – dlaczego? Ponieważ jest pyszne i proste w przygotowaniu!

Spaghetti alla carbonara prosty przepis

Pasta alla carbonara to jedno z najpopularniejszych rodzajów makaronów we włoskiej kuchni. Zresztą, nie tylko we włoskiej, bo danie to rozpowszechniło się w Europie i na świecie. W poniższym przepisie używamy makaronu klasycznego do spaghetti, ale może to być również inny makaron, grubszy lub penne. W przygotowaniu makaronu ważne jest to, aby używać świeżo zmielonego pieprzu – nadaje on daniu wyrazistego smaku. Makaron alla carbonara przygotowana według naszego przepisu spodoba się całej rodzinie!

Spaghetti carbonara przepis – składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 300 g boczku wędzonego lub surowego
  • 100 g sera, najlepiej owczego sera
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu
  • 8 żółtek
  • szczypta soli

Niektórzy dodają także ząbek czosnku lub cebulę. Jeżeli lubisz, możesz je dodać.

Jak zrobić spaghetti carbonara – przygotowanie

Boczek kroimy na małe kawałki, wykładamy na zimną patelnię i podsmażamy na średnim ogniu, aż wytopi się z niego tłuszcz.

Żółtka dokładnie wymieszaj

Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z masą jajeczną, dodaj pieprz, ewentualnie odrobinę soli.

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z boczkiem, ustawiamy małą moc palnika, mieszamy.

Wyłączamy palnik, wlewamy masę jajeczna i całość dokładnie mieszamy.

Spaghetti Carbonara podajemy gorące

Jeżeli masz ochotę na szybki obiad to spaghetti carbonara i jego kremowy sos będą doskonałym wyborem. Czas przygotowania dania jest krótki, nie potrzeba tez wielu składników. Życzymy smacznego!