Carbonara
Carbonara to odmiana spaghetti. Jednym z najważniejszych składników tego dania, oczywiście poza makaronem, jest dobrej jakości boczek, śmietana, ser i kilka innych składników. Carbonara jest jednym z najchętniej wybieranych rodzajów spaghetti, także do robienia w domu – dlaczego? Ponieważ jest pyszne i proste w przygotowaniu!
Spaghetti alla carbonara prosty przepis
Pasta alla carbonara to jedno z najpopularniejszych rodzajów makaronów we włoskiej kuchni. Zresztą, nie tylko we włoskiej, bo danie to rozpowszechniło się w Europie i na świecie. W poniższym przepisie używamy makaronu klasycznego do spaghetti, ale może to być również inny makaron, grubszy lub penne. W przygotowaniu makaronu ważne jest to, aby używać świeżo zmielonego pieprzu – nadaje on daniu wyrazistego smaku. Makaron alla carbonara przygotowana według naszego przepisu spodoba się całej rodzinie!
Spaghetti carbonara przepis – składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 300 g boczku wędzonego lub surowego
- 100 g sera, najlepiej owczego sera
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
- 8 żółtek
- szczypta soli
Niektórzy dodają także ząbek czosnku lub cebulę. Jeżeli lubisz, możesz je dodać.
Jak zrobić spaghetti carbonara – przygotowanie
Boczek kroimy na małe kawałki, wykładamy na zimną patelnię i podsmażamy na średnim ogniu, aż wytopi się z niego tłuszcz.
Żółtka dokładnie wymieszaj
Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z masą jajeczną, dodaj pieprz, ewentualnie odrobinę soli.
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z boczkiem, ustawiamy małą moc palnika, mieszamy.
Wyłączamy palnik, wlewamy masę jajeczna i całość dokładnie mieszamy.
Spaghetti Carbonara podajemy gorące
Jeżeli masz ochotę na szybki obiad to spaghetti carbonara i jego kremowy sos będą doskonałym wyborem. Czas przygotowania dania jest krótki, nie potrzeba tez wielu składników. Życzymy smacznego!