Ciasteczka maślane wielkanocne przepis

Ciasteczka maślane to doskonała przekąska świąteczna. Są nie tylko naprawdę pyszne, ale również mogą stanowić piękną ozdobę koszyka wielkanocnego oraz stołu. Ciasteczka maślane to także przepiękny zapach, który roznosi się po całym domu. Ciasteczka wielkanocne to także frajda dla dzieci, które uwielbiają pomagać przy ich pieczeniu. Poniżej proste przepisy na maślane ciasteczka wielkanocne z łatwo dostępnymi składnikami (które najczęściej mamy w domu). Życzymy smacznego!

Klasyczne ciasteczka maślane wielkanocne

Przedstawiamy przepis na ciasteczka kruche ciasteczka wielkanocne idealne na wielkanocny stół i do koszyczka. Zajadają się nimi wszyscy i dzieci i dorośli! Przygotowanie kruchych ciasteczek wielkanocnych jest nie tylko proste, ale jest to także frajda dla całej rodziny!

Uwaga! Do wykonania wielkanocnych ciasteczek potrzebujesz foremek!

Składniki na ciasteczka maślane

·     Cukier puder – 1 szklanka

·     Mąka – 2 szklanki

·     Sól – szczypta

·     Masło – 1 kostka

·     Żółtka – 3

·     Cukier wanilinowy – opakowanie

·     Ewentualnie lukier i posypka do ozdabiania lub cukier puder

Przygotowanie ciasteczek maślanych klasycznych

1.    Mąkę cukier puder, cukier wanilinowy oraz sól, a więc wszystkie suche składniki mieszamy.

2.    Dodajemy masło oraz żółtka i wyrabiamy ciasto.

3.    Po wyrobieniu ciasta wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę.

4.    Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i odbijamy różne kształty foremek

5.    Ciastka w rozmaitych kształtach przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

6.    Pieczemy w 180 stopniach, przez około 10 minut.

7.    Ciasteczka wyjmujemy na talerz do ostudzenia. Następnie można je udekorować lukrem, posypką lub tylko cukrem pudrem.

Ciasteczka maślane wielkanocne z nutą cytryny

Ciasteczka maślano-cytrynowe to kolejny wariant ciasteczek wielkanocnych. Ten przepis jest nieco inny od klasycznego, jednak ciasteczka z nutą cytryny smakują wyśmienicie!

Ciasteczka maślane wielkanocne przepis

Składniki

·     Mąka – 400 g

·     Masło – 1 sztuka

·     Cukier – 1 szklanka

·     Cukier wanilinowy – 1 opakowanie małe

·     Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki

·     Jajko – 1 sztuka

·     Skórka z 1 cytryny

·     Ewentualnie lukier i posypka do ozdabiania

Przygotowanie ciasteczek maślano- cytrynowych

1.    Miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy ucieramy na jednolitą masę

2.    Do przygotowanej masy dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia.

3.    Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy skórkę z cytryny i znów wyrabiamy.

4.    Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.

5.    Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i odbijamy różne kształty foremek

6.    Ciastka w rozmaitych kształtach przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

7.    Pieczemy w 180 stopniach, przez około 10 minut.

8.    Ciasteczka wyjmujemy na talerz do ostudzenia. Następnie można je udekorować lukrem, posypką lub tylko cukrem pudrem.

Ciasteczka wielkanocne udekorowane wyglądają przepięknie!

Inne ciasteczka wielkanocne kruche i maślane

Do powyższych przepisów można dodawać różne składniki i w ten sposób otrzymamy różne wariacje ciasteczek wielkanocnych. Nie każdy lubi smak cytryny, a niektórzy chcieliby zrobić coś więcej niż klasyczne ciasteczka maślane. Zatem oto kilka propozycji. Pierwsza z nich to ciasteczka maślane z makiem. Wystarczy dosypać mak do ciasta, aby uzyskać wyjątkowe ciasteczka. Tak samo można zrobić z kokosem, wtedy wyjdą nam ciasteczka kokosowe maślane. Oczywiście można także zrobić ciasteczka orzechowe, ciasteczka korzenne i wiele, wiele innych! Wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań!