Jajka faszerowane przepis
Święta to czas, w którym każdy z nas chce odpocząć i zjeść coś smakowitego. Jednym z doskonałych pomysłów na przysmak świąteczny będą jajka faszerowane. Jest to danie proste w przygotowaniu, które nie przysporzy Ci wielu problemów w kuchni, a do tego jest bardzo smakowite!
W Święta Wielkanocne na stołach nie może zabraknąć jajek w najróżniejszych postaciach. Można dodawać je do cist, do żurku, można jeść je święcone solo, ale też można zrobić jajka faszerowane, które doskonale smakują, ale też naprawdę pięknie się prezentują na półmisku. Tradycyjne jajka faszerowane można podać na wielkanocne śniadanie, ale również mogą stać się przekąską dla rodziny lub na świątecznym przyjęciu dla znajomych lub rodziny. Poniżej przedstawimy kilka możliwości wykorzystania jajka do zrobienia jajek faszerowanych. Zapraszamy!
Wszystkie prezentowane przepisy są na 20 porcji (10 jaj), oczywiście może zrobić wielokrotność. Przepisy na jajka nadziewane, z różnymi składnikami.
Jajka faszerowane pieczarkami klasyczne ze szpinakiem i chrzanem przepis
Składniki
· Jajka – 10
· Pieczarki – 150 – 200 g
· Szpinak – 100 g
· Masło – 2-3 łyżki
· Majonez – 150-200 g
· Chrzan – 50 g
· Papryka – 1 sztuka
· Natka pietruszki
· Pieprz czarny – szczypta
· Sól – szczypta
Przyrządzanie jajek faszerowanych
1. Jajka gotujemy na twardo, chłodzimy, obieramy, kroimy na połówki
2. Z jajek wyciągamy żółtka i przekładamy do miseczki
3. Szpinak i pieczarki smażymy na maśle
4. Przygotowany szpinak, pieczarki, majonez chrzan, paprykę mieszamy (najlepiej zblendować)
5. Farszem wypełniamy połówki jaj. Można zrobić to łyżeczką lub workiem do szprycowania.
6. Posypujemy drobno skrojoną natką pietruszki
Jajka faszerowane chrzanem oraz pieczarkami gwarantują wyjątkowy smak! Nic więc dziwnego, że cieszą się bardzo dużą popularnością.
Jajka faszerowane krewetkami
Składniki
· Jajka – 10
· Majonez – 150-200 g
· Krewetki koktajlowe w zalewie – 80 – 100 g
· Ogórek zielony – 2 sztuki
· Pieprz czarny – szczypta
· Sól – szczypta
Przyrządzanie jajek faszerowanych z krewetkami
1. Jajka gotujemy na twardo, chłodzimy, obieramy, kroimy na połówki
2. Z jajek wyciągamy żółtka i odkładamy (nie będą nam potrzebne)
3. Do miseczki przekładamy odsączone z zalewy krewetki i drobno pokrojonego ogórka
4. Całość mieszamy dodając majonez i przyprawy
5. Farszem wypełniamy połówki jaj
Jajka faszerowane serkiem ziołowym z łososiem
· Jajka – 10
· Łosoś – 100 g
· Ogórek zielony – 2 sztuki
· Serek ziołowy lub kremowy – 100 g
· Pieprz czarny – szczypta
· Sól – szczypta
Przyrządzanie jajek faszerowanych z łososiem
1. Jajka gotujemy na twardo, chłodzimy, obieramy, kroimy na połówki
2. Z jajek wyciągamy żółtka i odkładamy do osobnej miseczki
3. Drobno siekamy ogórek i łączymy z żółtkiem oraz serkiem. Wszystko dokładnie mieszamy dodając przyprawy
4. Farszem wypełniamy połówki jaj, które nakrywamy plasterkiem łososia
Jajka faszerowane szynką, rzodkiewką i ogórkiem
· Jajka – 10
· Majonez – 2 łyżki
· Szynka – 100 g
· Natka pietruszki
· Ogórek kiszony
· Musztarda – 1 łyżeczka
· Pieprz czarny – szczypta
· Sól – szczypta
Przyrządzanie jajek faszerowanych
1. Jajka gotujemy na twardo, chłodzimy, obieramy, kroimy na połówki
2. Z jajek wyciągamy żółtka i odkładamy do osobnej miseczki
3. Kroimy drobno szynkę, pietruszkę, ogórek
4. Pokrojone warzywa dodajemy do żółtek, przyprawiamy i dodajemy majonez i musztardę. Mieszamy.
5. Farszem wypełniamy połówki jaj
Faszerowane jajka – jak podawać?
Jajka faszerowane można podawać jako dodatek do innych dań, np. do sałatki świątecznej. Ale mogą stanowić danie, przekąskę, zupełnie odrębną. W takim przypadku układamy je na półmisku. Półmisek może zostać wcześniej ozdobiony, chociażby liściem sałaty, ale nie tylko. Jeżeli wolisz botwinę lub szpinak – nic nie stoi na przeszkodzie. A cym udekorować same jajka? Mamy do wyboru wiele pysznych dodatków – mogą to być po prostu ulubione przyprawy, ale też drobno posiekana natka pietruszki, rzeżucha, która przecież jest nieodłącznym elementem świąt, kiełkami rzodkiewki. Warto jednak pamiętać, aby z tym nie przesadzić – ma być to tylko dodatek, który bardzo delikatnie wpłynie na smak potrawy.