Roladki z tortilli ze szpinakiem na imprezę

Kiedy planujemy imprezę, czy to rodzinną, czy to dla znajomych, szukamy prostych przepisów na szybkie dania. Najcześciej zależy nam na przygotowaniu pysznych przekąsek, których wykonanie będzie szybkie. Roladki sprawdzają się świetnie – nie tylko dobrze smakują, ale też pięknie prezentują się na stole. Zapraszamy do skorzystania z przepisu!

Roladki z szynką parmeńską i szpinakiem przepis

Składniki

2 placki tortilli (tortille pszenne lub inne)

Ulubione pesto lub 60 -80 g serka kremowego

Kilka plasterków szynki parmeńskiej

Kilka plasterków sera żółtego

150 g świeżego szpinaku

Przygotowanie

  • Pszenny placek tortilli smarujemy serkiem lub pesto
  • Następnie układamy plastry szynki parmeńskiej
  • Na szynce układamy plastry żółtego sera oraz liście świeżego szpinaku
  • Tortillę zwinąć dość ściśle i pokroić pod skosem na mini roladki

Kilka rad

Jeżeli nie masz pesto lub serka kremowego, możesz użyć serka śmietankowego. Jeżeli masz w lodówce jakikolwiek inny serek kanapkowy, nawet ser feta, czy ser ricotta to również się sprawdzi.

Liście szpinaku mogą być świeże, tak jak w przepisie, ale mogą również być lekko podpieczone na patelni z dodatkiem masła i przypraw

Do mini tortilli można też użyć suszone pomidory lub łosia wędzonego – kto co lubi

Mini tortille ozdobą stołu

Wersje mini tortilli pięknie prezentują się na stole. wyłożone na półmisek wyglądają elegancko i smacznie. Można zrobić do nich dowolny, lekki, najlepiej śmietanowy sos, aby chętni mogli polać nim swoje mini tortille. Im więcej kolorowych składników w środku, tym ciekawiej będą wyglądały tortille. To fantastyczna przekąska, łatwa w przygotowaniu, lekka i smaczna. Z doświadczenia wiemy, że warto przygotować więcej sztuk, gdyż bardzo szybko znikają z półmiska. W sklepach mamy bardzo duży wybór różnego rodzaju wrapów. Możesz również eksperymentować z dodatkami – krewetki, rukola zamiast szpinaku, oliwki – jest wiele dodatków, które będą pasować do tortilli. Można nawet przyrządzić grzyby na patelni i dodać je jako składnik. Eksperymentujmy w kuchni i szukajmy własnych połączeń smakowych!