czym zagęścić mus jabłkowy do szarlotki

Czym zagęścić mus jabłkowy do szarlotki?

Szarlotka to jeden z najpopularniejszych deserów, który można spotkać w każdej polskiej kuchni. Mus jabłkowy jest podstawą tego przepisu i ma decydujący wpływ na smak całego dania. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję musu, trzeba go odpowiednio zagęścić. W tym poradniku postaramy się przedstawić kilka sposobów na zagęszczenie musu jabłkowego.

Mąka ziemniaczana

Jednym ze sposobów na zagęszczenie musu jabłkowego jest dodanie mąki ziemniaczanej. Mąka ta ma właściwości żelujące, dzięki czemu doskonale sprawdza się do zagęszczania różnego rodzaju sosów i musów. Przed dodaniem mąki należy jednak upewnić się, że mus nie jest już zbyt gęsty. Dodanie jej wtedy może skutkować powstaniem grudek.

Aby uzyskać pożądaną konsystencję, należy rozpuścić 1-2 łyżeczki mąki w 2-3 łyżkach letniej wody i dodać do gotujacego się musu. Nastepnie trzeba energicznie mieszać, aż do uzyskania pożadanej gestystości.

Skrobia kukurydziana

Kolejnym sposobem na zagęszenie musu jabłkowego jest dodanie skrobi kukurydzianej. Skrobia ta ma bardzo silne właściwości żelujace, dlatego też doskonale sprawdza się do zagęszczania sosów i musów. Przed dodaniem skrobi nalezy upewnić się, że mus nie jest już zbyt gesty.

Aby uzyskać pożadany efekt, nalezy rozpuścić 1-2 łyżeczek skrobi w 2-3 łyzkach letniej wody i dodać do gotujacego się musu. Nastepnie trzeba energicznie mieszać, aż do uzyskania pozytywnego rezultatu.