jakie mięso na rosół

Jakie mięso na rosół?

Rosół to jeden z najbardziej popularnych i lubianych dań w Polsce. Aby przygotować pyszny rosół, ważne jest dobranie odpowiedniego rodzaju mięsa. Najczęściej do przygotowania rosołu używa się kurczaka lub indyka, ale można też wykorzystać inne rodzaje mięsa.

Do przygotowania rosołu poleca się używanie mięsa z kościami, gdyż dzięki temu bulion będzie miał lepszy smak i aromat. Najlepiej sprawdzi się tu kurczak lub indyk, ale można też użyć np.:

  • mięsa wołowego;
  • mięsa cielęcego;
  • golonki;
  • kaczki;
  • gęsi.

Czym różni się mięso na rosół od innych?

Mięso na rosół powinno być świeże i dobrej jakości. Należy unikać mięsa zawierającego dużo tłuszczu, gdyż może on zepsuć smak bulionu. Mięso na rosół powinno być delikatne i chude, aby nadać bulionowi odpowiedni smak i aromat.

Jeśli chodzi o ilość mięsa, to należy pamiętać, że im więcej mięsa dodamy do bulionu, tym bardziej intensywny będzie jego smak. Zazwyczaj 1 kg mięsa wystarcza na ok. 2 litry bulionu.

Jak przechowywać mięso na rosół?

Mięso na rosół należy przechowywać w lodówce w temperaturze od 0°C do 4°C. Przed ugotowaniem należy je obmyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli chodzi o samo gotowanie, to czas gotowania zależny jest od rodzaju mięsa – kurczaka trzeba gotować ok. 1 godzin, a indyka ok. 1,5 godziny.

Aby uzyskać jeszcze lepszy smak i aromat bulionu, warto dodać do niego warzywa takie jak: marchewka, seler czy pietruszka oraz liście laurowe i ziele angielskie. Dodanie tych składników pozwoli uzyskać pyszny domowy rosół.