Orzechówka
Orzechówka to bardzo popularna nalewka. Robi się ją z niedojrzałych orzechów włoskich. Nalewka orzechowa ma wiele właściwości zdrowotnych, działa pozytywnie na nasz organizm, kiedy atakowany jest przez niektóre pasożyty lub kiedy zmagamy się z dolegliwościami żołądkowymi, wymiotami, biegunka i zgagą. Niestety, należy pamiętać, że nie każdy może spożywać nalewkę, o czym napiszemy w poniższym artykule. Poza tym pamiętajmy, że jest to alkohol. Nalewkę pija się w bardzo małych ilościach, w celach leczniczych i nie profilaktycznie. Zapraszamy do zapoznania się ze sprawdzonym przepisem na orzechówkę!
Jeżeli cierpisz na jakąkolwiek dolegliwość, przede wszystkim należy się udać do lekarza u celu uzyskania diagnozy. Nalewka nie jest lekarstwem! M jedynie dobroczynne działanie. Nic nie zastąpi osobistej porady lekarskiej!
Nalewka z zielonych orzechów włoskich – przepis
Składniki na orzechówkę
- 20 – 25 sztuk zielonych orzechów włoskich
- ½ litra spirytusu 96%
- ½ litra wódki 40%
- 1.5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- Jeżeli lubisz smak korzenny i smak przypraw: Kilka sztuk goździków, kora cynamonu, laska wanilii
Przygotowanie nalewki orzechowej
- Zielone orzechy włoskie należy dokładnie umyć
- Kroimy je na ćwiartki (nie jest to trudne, bo orzechy są dość miękkie, warto jednak użyć bardzo ostrego noża)
- Kawałki orzechów wkładamy do dużego słoja lub gąsiora i zasypujemy cukrem
- Słój zakręcamy i odstawiamy na conajmniej 2 tygodnie do ciemnego i ciepłego miejsca
- Po tym czasie do słoja wlewamy wódkę oraz spirytus oraz wodę
- Odstawiamy znów w ciemne miejsce na okres ok. 6 tygodni.
- Po tym czasie nalewka powinna być już w pełni gotowa. Należy przecedzić ją przez gęste sito.
- Nalewkę przelewamy do butelki z zakrętką.
Jesteśmy pewni, że nalewka z orzecha włoskiego stanie się nieodłącznym elementem zarówno Twojego barku jak i apteczki. Nalewka z orzecha włoskiego powinna znaleźć się w każdym domu!
Nalewka orzechowa – właściwości
Orzechówka ma wiele właściwości zdrowotnych. Medycyna naturalna orzechy włoskie traktuje bardzo poważnie, owoce orzecha włoskiego stosowane są jako lekarstwo od dawnych czadów. Przede nalewkę można przyjmować w czasie niestrawności, podczas nudności i wymiotów, zgagi i biegunki. Sprawdza się przy zatruciach pokarmowych, pasożytniczym zakażeniu układu pokarmowego oraz w hipercholesterolemii. Oczywiście mowa tu o bardzo niewielkiej ilości, specjaliści mówią o maksymalnie 40 kroplach nalewki na dzień. Nalewka z orzechów jest alkoholem, dlatego picie jej w większych ilościach z pewnością nie pomoże na żadna z powyższych chorób i dolegliwości. Nie należy stosować jej także profilaktycznie.
Czy każdy może pić orzechówkę?
Pomimo, że właściwości zielonych orzechów są znane nie zaleca się picia nalewki w przypadku osób chorych na cukrzycę, wrzodami żołądka, refluksem żołądkowo przełykowym, nietolerancją alkoholową oraz alergią na orzechy włoskie. W powyższych przypadkach należy absolutnie zrezygnować z przyjmowania tej nalewki.
Kilka cennych wskazówek przy robieniu orzechówki
Bardzo ważne jest to, aby orzechówkę zrobić np. w lipcu, kiedy to orzechy są jeszcze zielone, miękkie i niedojrzałe. Zbieramy je wraz z łupina i wraz z nią wykorzystujemy.
Wszystkie czynności związane z obróbką orzechów wykonujemy w rękawicach, ponieważ orzechy brudzą i bardzo trudno później domyć ręce.
W trakcie robienia nalewki, będzie zmieniała ona kolor. Po pierwszych dwóch tygodniach nalewka powinna mieć kolor zielono-żółty. Jednak, później szybko będzie stawał się brązowy. Po 6 tygodniach nalewka powinna mieć już kolor brązowy. Piękny brunatny kolor świadczy o tym, że nalewka jest już gotowa.
Aby nalewka z orzechów włoskich uzyskała najlepszy możliwy smak, koniecznie trzeba trochę poczekać. Chociaż po 8 tygodniach od rozpoczęcia jej robienia teoretycznie jest gotowa do spożycia, to tak naprawdę jej smak, głęboki i niezrównany z niczym innym, pojawia się po min. 6 miesiącach. Najlepiej, aby butelkę z nalewką otworzyć nawet po roku!