Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa – jedni ją uwielbiają, inni jej nie znoszą. Jednak, zdecydowanie więcej osób lubi zupę ogórkową podawaną zarówno latem jak i zimą. Zupa ogórkowa smakuje specyficznie i nie można jej pomylić z żadną inną zupą! Zupa ogórkowa tradycyjna pojawia się bardzo często na naszych polskich stołach. Nie ma w tym niczego dziwnego – do zupy dodaje się starte ogórki kiszone, a tych jak wiadomo raczej w polskich domach nie brakuje. Przygotowanie zupy ogórkowej nie jest trudne – przekonaj się sam!
Zupa ogórkowa – przepis babci
Zupa ogórkowa to jedna z tradycyjnych polskich zup. Dlatego warto wykorzystywać przepisy stare i sprawdzone. Oczywiście można z nimi eksperymentować, ale w tym wypadku warto zapytać: czy to konieczne? Raczej nie, bo te pierwotne przepisy dają na gwarancję, że wyjdzie najlepsza zupa ogórkowa. Zatem do dzieła!
Składniki na zupę ogórkową
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łyżka masła
- 400 g ogórków
- 4 ziemniaki
- 1 żółtko
- 3 łyżki koperku posiekanego
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
Przygotowanie zupy ogórkowej
- Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso i solimy. Gotujemy i zbieramy szumowiny.
- W między czasie kroimy warzywa: marchew i pietruszkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy na drobna kostkę i dodajemy do zupy.
- Ogórki kiszone zetrzyj na tarce (raczej na drobniejszych oczkach)
- Na patelnię daj masło i podmaż nieco ogórki. Następnie dodaj je do zupy.
- Gotuj wszystko aż do miękkości warzyw i mięsa.
- Śmietanę wymieszaj z żółtkiem i dołącz do zupy. Zamieszaj, poczekaj aż wszystkie składniki się połączą, doprowadź do wrzenia. Dzięki dodaniu tych składników zupa ogórkowa nabiera ciekawego smaku i staje się bardziej kremowa.
- Jeszcze niecała łyżeczka pieprzu, być może odrobinę soli do smaku.
- Posiekanym koperkiem udekoruj zupę, możesz użyć do tego także natkę pietruszki.
Do zrobienia bulionu możesz wykorzystać również trochę żeberek wieprzowych lub innego ulubionego mięsa. Można także zrobić tę zupę na bulionie wyłącznie warzywnym, będzie to wtedy zupa wegetariańska bez dodatku mięsa.
Zupę ogórkową można podawać z różnymi dodatkami. Najcześciej podaje się ją z ziemniakami, tak jak w tym przepisie oraz z pieczywem. Ale w niektórych regionach Polski robi się ją z makaronem czy też ryżem. to jak będziesz jadł ogórkową, zależy tylko od Twoich upodobań. Trzeba tylko pamiętać, jaka jest tajemnica zupy ogórkowej, bo to jest najważniejsze, a więc dobrze ukiszone ogórki oraz odpowiednio dobrane przyprawy. Wszystkim życzymy smacznego!