Ciasto z malinami

Ciasto z malinami to pyszny deser, który posmakuje każdemu, bez względu na wiek. Jest to ciasto w którym mieszają się smaki słodki i kwaśny. Deser ten nie jest trudny w przygotowaniu, a najlepiej smakuje z malinami świeżymi. Jednak, jeśli nie masz malin świeżych można użyć mrożonych, byleby dobrze odsączyć je z soku. Malinowe ciasto jest doskonałym letnim deserem. Mamy nadzieję, że nasz przepis przypadnie Państwu do gustu. A więc zaczynajmy! 

Jak zrobić ciasto z malinami? Doskonały przepis na puszyste ciasto malinowe

Niektórzy wykorzystują kruche ciasto do zrobienia ciasta malinowego. W tym przepisie jednak ciasto kruche nie będzie potrzebne. Zastąpimy je bardzo delikatnym i puszystym ciastem biszkoptowym. Ważne w tym przepisie są owoce malin. Powinny być one dojrzałe, ale nie przejrzałe. Oczywiście ciasto można zrobić z mrożonymi malinami. Warto je wtedy wyciągnąć wcześniej z zamrażalnika, rozmrozić, a następnie odlać sok i nieco je osuszyć. Można poprószyć je mąką.

Składniki na ciasto malinowe

  • 400 g maki pszennej 
  • 150 g cukru 
  • 100 g masła prawdziwego 
  • 200 g twarogu 
  • 3 jajka 
  • 3 łyżeczki do pieczenia 
  • 120 g mleka ciepłego 
  • 400 – 500 g malin 

Przygotowanie ciasta malinowego

  1. Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy jaja oraz cukier i twaróg dokładnie zmielony. 
  2. Wszystko miksujemy na bardzo wysokich obrotach 
  3. Następnie dodajemy kolejne składniki: mąkę i proszek do pieczenia i znów miksujemy do połączenia składników. Powinno powstać dość lepkie ciasto. 
  4. Maliny bardzo delikatnie myjemy pod wodą i osuszamy. Jeżeli posiadamy maliny z własnego ogródka lub ze znanej nam działki, nie musimy ich myć. 
  5. Przygotowujemy okrągłą formę, wykładamy ją papierem i umieszczamy w niej połowę, a na nim układamy część malin. Następnie znów wykładamy krem i kolejne maliny. 
  6. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na ok. 50 minut. Po upieczeniu nie wyjmuj ciasta od razu. Uchyl drzwiczki i odczekaj kilka, kilkanaście minut. 
  7. Kiedy ciasto się ostudzi, można poprószyć ciasto cukrem pudrem.

Wszystkim życzymy smacznego!