Bigos

Bigos ma bardzo ciekawą i długą tradycję. Początkowo była to potrawa, która składała się z mięsa i ryb, często mięsa raków oraz dodatku soków z limonek i cytryn. Jednak, była to potrwa zarezerwowana wyłącznie dla najbogatszych. Dlatego z biegiem czasu zaczęto zastępować drogie składniki łatwo dostępną kapustą. Tak właśnie w XVIII wieku powstało danie nazywane bigosem z kapustą. Później kapusta zaczęła wypierać mięso, aż powstał bigos w znanej nam dziś formie – jest to głównie kapusta, z dodatkiem mięs. Bigos jest daniem znanej w kuchni polskiej, ale też białoruskiej i litewskiej. Poniżej przedstawiamy bigos z kapusty kiszonej, bigos tradycyjny. Zapraszamy! 

Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty? Tradycyjny bigos przepis

Bigos domowy to potrawa należąca do tradycyjnej kuchni polskiej. Przygotowanie bigosu jest czasochłonne, jednak warto pamiętać o tym, że bigos to danie, które można przygotować w dużej ilości, można wielokrotnie odgrzewać, można także zamrażać. Jest to danie, które jest pyszne solo, ale może być także dodatkiem do innych potraw. Zatem naprawdę warto od czasu do czasu przyrządzić domowy bigos.

Bigos staropolski, bigos tradycyjny – składniki

  • g suszonych śliwek
  • ziarna ziela angielskiego
  • 1 kg kapusty świeżej
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 80 g suszonych grzybów
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 500 g wędzonego boczku
  • 50 g smalcu
  • 200 g kiełbasy
  • 3 iście laurowe
  • szklanka czerwonego wina
  • 50 g suszonych śliwek
  • 5 ziarn ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 goździk

Najlepszy bigos – przygotowanie

  1. Przygotowanie bigosu rozpoczynamy od namoczenia grzybów. Wkładamy je do wody, przykrywamy i odstawiamy przynajmniej na noc. 
  2. Grzyby później bardzo drobno siekamy, ale wody z grzybów nie wylewamy. Będzie doskonałym dodatkiem do bigosu 
  3. Kapustkę kiszoną odciskamy i również drobno siekamy, wkładamy do garnka i zalewamy 3 szklankami wody 
  4. Główkę kapusty białej dokładnie myjemy, obieramy z górnych liści. Resztę drobno siekamy, oddzielając głąb. Dodajemy posiekana kapustę do garnka z kapustą kiszoną. 
  5. Kiedy kapusta będzie się gotować, drobno pokrój całe mięso. 
  6. Na patelnię dodaj smalec, wyłóż całe mięso i podpiekaj 
  7. Do bigosu dodaj wodę z grzybów oraz grzyby, a także wszystkie przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj. 
  8. Następnie dodaj mięso, wszystko jeszcze raz wymieszaj i gotuj na małym ogniu 
  9. Na patelni podsmaż cebulę oraz boczek i dodaj do całości. Mieszaj często, aby nie przypalić bigosu. 
  10. Dodaj także do bigosu śliwki i całość podlej winem. Na bardzo małym ogniu gotuj przez ok. 4 godziny. 

Smak bigosu jest wyjątkowy. Wpływ na to ma wiele składników, zmieszanych razem, które przenikają się. Grzyby suszone, kapusta, wędzony boczek – wszystko to sprawia, że potrawa ta smakuje wyśmienicie. Życzymy smacznego!