Fasolka po bretońsku przepis

Fasolka po bretońsku to dla jednych gęsta zupa, dla innych tzw. danie drugie. Jedno jest pewne – naprawdę wiele osób ja lubi i często przyrządza. Jednak, nie z każdego przepisu wychodzi naprawdę dobra fasolka, dlatego poniżej przedstawiamy przepis sprawdzony, który na pewno Ci się uda i zapewni rozkosz dla podniebienia! Jest to danie idealne na obiad, ale także na domową, rodzinną imprezę. Do przygotowania fasolki po bretońsku potrzeba oczywiście trochę białej fasoli typu piękny jaś, kiełbasy, pomidorów i kilku innych, łatwo dostępnych składników, np. odrobiny przecieru pomidorowego. No to do dzieła!

Fasolka po bretońsku – przepis

Składniki

  • 400 g fasoli (np. piękny jaś)
  • 250 – 300 g boczku lub 250 – 300 g boczku wędzonego
  • 250 – 300 g kiełbasy
  • 250 g boczku (może być ze skórką)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Puszka krojonych pomidorów
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawa ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • Trochę oleju

Przygotowanie

  1. Przygotowania do zrobienia fasolki po bretońsku powinny rozpocząć się dzień przed planowanym gotowaniem. Fasolkę bowiem należy zalać zimną wodą i zostawić na kilka/kilkanaście nawet godzin, aby fasolka nabrała objętości.
  2. Fasolę zalewamy wodą świeżą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz skórkę z boczku jeżeli mamy i gotujemy 2 godziny.
  3. 250 g wędzonego boczku podsmaż na patelni następnie dodaj pokrojona w kostkę kiełbasę. Kiedy te składniki będą gotowe, dodaj cebulę drobno posiekaną oraz czosnek.
  4. Do fasolki dodajemy kiełbasę oraz resztę składników podsmażonych na patelni.
  5. Dodaj pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw.
  6. Gotuj jeszcze około 30- 40 minut, aż smak wszystkich składników się połączy.

Fasolka idealnie smakuje, kiedy podana jest z pieczywem.

Kilka słów o fasolce po bretońsku

Fasolka po bretońsku to danie bardzo dobrze znane w Polsce i lubiane. W bardzo podobnej formie jada się ją we Francji oraz w Wielkiej Brytanii. Pierwszy przepis tego dania datuje się na połowę XIX wieku. Warto wiedzieć, że jest to jedno z tych dań, których smak wzbogaca się z każdym podgrzaniem potrawy, zatem, spokojnie możesz pozostawić fasolkę w lodówce na kilka dni, możesz ją także zamrozić.Fasola chłonie wodę w dużych ilościach, jeżeli chcesz, aby była ona miękka i zwiększyła objętość, możesz namoczyć ją w wodzie kilka lub kilkanaście godzin wcześniej. Jeżeli lubisz dania na ostro, przyda Ci się również ostra papryka. Jeżeli nie przepadasz za kiełbasą i boczkiem, możesz z nich zrezygnować. Fasolka po bretońsku może być daniem wegetariańskim, chociaż oczywiście jej smak diametralnie się zmieni. Możesz także wymieniać boczek i kiełbasę na inne rodzaje mięsa. Wcześniej trzeba jednak pamiętać o odpowiednim przygotowaniu mięsa – ugotowaniu go lub usmażeniu, a następnie dodaniu do fasolki.