Malinowa chmurka

Malinowa chmurka to pyszne ciasto z dodatkiem malin. Znane jest także jako ciasto malinowa chmurka. Maliny użyte w cieście sprawiają, że nie jest ono zbyt słodkie. Ciasto chmurka malinowa ma zazwyczaj ciasto kruche i kremową masę śmietankową. Na wierzchu z chrupiącą bezą. Ciasto to można zrobić na co dzień, albo na przyjęcie rodzinne. Jest to ciasto czasochłonne w przygotowaniu, jednak wcale nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać po jego wyglądzie.

Ciasto malinowa chmurka – kruche ciasto i pyszna galaretka malinowa

Malinowe galaretki, trochę mrożonych malin, kruchy spód, kilka g płatków migdałowych – to jedne z podstawowych składników ciasta. Nie ukrywamy, że do tego ciasta potrzeba ich o wiele więcej. Jednak, jesteśmy pewni, że jeżeli raz zrobisz to ciasto, z pewnością będziesz do niego wracał/wracała często. Pamiętaj, że nie wszystkie ciasta musisz kupować w cukierni – pieczenie w domu ma wiele korzyści i jest naprawdę bardzo przyjemne!

Składniki na malinowe ciasto malinowe chmurka

Składniki na ciasto kruche

  • 3 żółtko
  • 30 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki do pieczenia
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • 1 masło
  • 150 g maki

Uwaga! Bardzo ważne, aby wszystkie składniki ciasta były wcześniej w lodówce!

Składniki na masę śmietanową

  • Pół litra śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • Fix do ubijania śmietanki

Składniki do galaretki z malinami

  • 2 – 3 galaretek malinowych
  • 1 litr wrzątku
  • Pół kilograma malin mrożonych lub 300 g malin świeżych

Składniki na bezę

  • 3 białka
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Małe opakowanie płatków migdałowych

Ciasto kruche – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki suche przesiewamy do miski
  2. Dodajemy rozdrobione, ale zimne masło
  3. Dodajemy żółtka i szczyptę soli
  4. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto
  5. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą  i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.
  6. Blachę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciastek wyciągniętym z lodówki. Ciasto uprzednio lekko rozwałkujemy
  7. Przed pieczeniem ciasto nakłuwamy widelcem.

Przygotowanie ciasta

  1. Pieczemy ciasto kruche w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut
  2. ciasto wyciągamy z piekarnika i chłodzimy
  3. Ubijamy białka z dodatkiem soli, kiedy będzie już sztywna, dodajemy cukier po 1 łyżce, powoli
  4. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy, miksujemy
  5. Przygotowujemy foremkę wyłożona papierem do pieczenia
  6. Masę wylewamy na papierze do pieczenia i posypujemy płatkami
  7. Wkładamy do piekarnika na godzinę w temperaturze 130 stopni.
  8. Bezę wyjmujemy i chłodzimy
  9. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostudzenia
  10. Kiedy zaczyna tężeć, wsypujemy do niej maliny, mieszamy
  11. Galaretkę wylewamy na kruche ciasto i równomiernie rozprowadzamy
  12. Całość wkładamy do lodówki
  13. Do miski wlewamy śmietanę wraz z fixem, cukier wanilinowy, cukier klasyczny praz serek. Wszystko ubijamy na sztywną masę.
  14. Wyjmujemy z lodówki kruche ciasto z galaretką i na wierzchu umieszczamy masę śmietanową, rozprowadzamy równomiernie.
  15. Na górę kładziemy wcześniej przygotowany blat bezowy
  16. Ciasto wkładamy do lodówki na min, godzinę.

Jak widać, ciasto nie jest rudne w przygotowaniu, chociaż oczywiście jest przy jego wykonaniu trochę pracy. Mamy jednak nadzieję, że przedstawiony tu przepis zawsze wyjdzie! Jest to przepis sprawdzony. Życzymy smacznego!